Guide til opstrengning af badmintonketcher

Den rigtige opstrengning er mindst ligeså vigtig, som valget af den rigtige badmintonketcher. Derfor har vi skrevet denne guide til opstrengning af din badmintonketcher, og de valg du skal træffe.

Tykkelse af streng

Først og fremmest, er det vigtigt at finde den rigtige streng. Der er et hav af forskellige typer, mærker og tykkelser.

Det er godt at starte med noget helt basalt som en streng, der ikke er for tyk eller for tynd. Den mest anvendte tykkelse er 0,68 mm, og denne er typisk en god kombination af holdbarhed og føling.

Hvis man vælger en streng, som er tykkere end 0,68 mm får man, på den positive side, en mere holdbar streng, men på den negative side, mister man derimod en anelse mere boldføling. Resultatet vil dog være det samme. Hvis man derimod vælger en streng, som er tyndere, vil boldfølingen forbedres, men holdbarheden ville være noget kortere.

Hvor mange kilo skal din opstrengning være?

Udover tykkelse er kilo også et vigtigt aspekt i opstrengning af ketchere. Hvis man vælger en blødere opstrengning (færre kilo), får man øget holdbarhed, mere hjælp i afvikling af slagene, men mindre kontrol. Hvis man til gengæld vælger en hårdere opstrengning (flere kilo) får man øget kontrol. Her stilles dog væsentlig større krav til din slagteknik og styrke for at få det maksimale ud af ketcher og opstrengning. Ved hårdere opstrengninger formindskes ”sweet-spot”, som er det punkt på strengene, hvor det er mest optimalt at træffe bolden.

En blød opstrengning varierer typisk mellem 9-10,5 kg. ca., hvor en hård opstrengning begynder fra de ca. 12 kg. Opstrengninger omkring 11-12 kg. er rigeligt for langt de fleste badmintonspillere. Opstrengninger der begynder at bevæge sig over de 13 kg, er det typisk forbeholdt til topspillerne.

Grunden til de fleste spillere vælger en hårdere opstrengning, er ren og skær på grund af kontrol. I og med badminton er en af de hurtigste ketchersportsgrene, skal der ikke meget til før fjerbolden ikke ligger præcist. Kravet til en øget slagkraft og præcision er større når man er seniorspiller, frem for ungdomsspiller, og derfor er øget kontrol, altså en hårdere opstrengning, at foretrække.

Dit valg af strengtype og kilo påvirker også den klang, som strengen giver når bolden træffes. En høj klang kommer fra en tyndere streng med flere kilo, hvor en dyb klang kommer fra en tykkere streng med færre kilo.

Vores anbefaling

Det kan hurtigt blive uoverskueligt med så mange forskellige varianter af opstrengninger, men med vores erfaring anbefaler vi til langt de fleste badmintonspillere, at vælge en strengtype mellem 0,68-0,70 mm og en omkring de 10-12 kg i sin opstrengning af badmintonketcheren

Det er selvfølgelig op til den individuelle spiller, da valg af strenge og kilo naturligvis afhænger af egen præference.

Som allersidste tip i at få den rigtig opstrengning, anbefales det at benytte en en elektronisk maskine. Disse giver de mest præcise opstrengninger, og kan typisk stilles på 100 g. intervaller.

… Vil du læse lidt mere omkring ketchervalget, kan du læse vores gode råd her.